Over Jumbo

 Jumbo

Op deze pagina geven we u graag wat extra informatie over Jumbo puzzels.


De Nederlandse Spellenfabriek

De legpuzzelfabriek van Jumbo staat in Medemblik. Bij de Nederlandse Spellenfabriek (in het kort NSF) worden ook de meeste spellen gemaakt.

 

Hoe wordt een puzzel van Jumbo gemaakt?

Al het drukwerk voor de puzzels is al aangeleverd en ligt op voorraad. Als er wordt besloten om een legpuzzel van, bijvoorbeeld, Jan van Haasteren te produceren, dan wordt het drukwerk voor die puzzel uit het magazijn gehaald.

Lijmen

Gedrukte tekeningen van bv. Jan van Haasteren worden op blauw karton geplakt. De beplakte platen karton moeten dan ongeveer drie dagen drogen, zodat al het vocht van de lijm uit het karton verdwenen is.

Hoekjes snijden

Ondertussen worden de witte dozen en deksels alvast op maat gemaakt in een speciale machine. Als de kartonplaten na drie dagen goed zijn opgedroogd, gaan ze naar de stansmachine. Puzzels krijgen hun vorm doordat een machine een vlijmscherp messenblok met het bekende kronkelige puzzelpatroon door het karton perst, oftewel stansen. Dat gaat razendsnel en zo worden de platen opgedeeld in 500 of meer stukjes.

Nog heel

Als ze uit de machine komen zijn het nog steeds platte platen, ze zijn nog niet gebroken dus het lijkt net of de puzzel al gelegd is! De gestanste platen worden op pallets gestapeld en weer in het magazijn gezet totdat de puzzels geproduceerd gaan worden.

Stansmessen

De fabriek heeft een heleboel stansmessen met steeds weer verschillende puzzelpatronen. Die messen zitten op een blok en in één grote klap verandert een plaat karton dus in een puzzel van honderden of zelfs duizenden stukjes!